Miért olyan fontos a hallásgondozás?

Ülsz az audiológusodnál a székben, aki éppen a hallókészülékedet állítja be, és közli, hogy gyere vissza jövő héten, addig gyűjtsd a tapasztalatokat, aztán finomhangolja a hallókészülékedet. Te pedig arra gondolsz, hogy ezt nem akarod.

Nem akarsz jövő héten veszíteni egy ide és innen elutazásnyi időt, plusz az itt töltött pár órát, ami merő frusztráció, mert a hallókészüléked hangzása még mindig fura, mire megszokod, újra fura lesz a beállítás miatt. Azon agyalsz, hogy ezidő alatt mi mindent csinálhatnál:

  • berakhatnál egy mosást, ami vár rád egy hete, és fel is porszívózhatnál,
  • befejezhetnéd a melóban a projekted, mert már ég a talpad alatt a talaj,
  • aludhatnál,
  • végre elmehetnél orvoshoz, amit fél éve halogatsz,
  • olvashatnál egy könyvet, vagy elmehetnél moziba,
  • a gyerekeiddel lehetnél.
Miért olyan fontos a hallásgondozás?

Forrás: topsimages.com

Elodázhatod, de megéri?

Értem én, miért érzed úgy, hogy a hallásgondozás időpazarlás. Azért, mert egy kellemetlen időszak, ami tele van bizonytalansággal és döntést vár el tőled. Komoly döntéseket hozni pedig egyáltalán nem szeret senki sem, érthető, ha inkább elkerülnéd.

Nehéz tüzetesen megvizsgálni a tested jelzéseit az új hangokra. Nehéz magabiztosan kijelenteni, hogy mi a jó beállítás és mi nem. Nem látod a folyamat végét, nem tudod mire várj, mikor és mitől fogod azt érezni, hogy megérkeztél, a hallókészüléked tökéletes. Hiszen annyi hallókészülék van, nem igaz? Mi van, ha nem jól döntesz?

A türelmetlenség olyan emberi tulajdonság, ami mindannyiunkban benne van. Sokszor azt is alig bírjuk ki, hogy a fájdalomcsillapító hasson, arra gondolunk, miért nem hat előbb. A felgyorsul hétköznapok hozadéka lett az, hogy mindent azonnal szeretnénk. Ha azt nehezen várjuk ki, hogy a leves lehűljön kicsit, hogy megehessük anélkül, hogy leforráznánk a szánkat, érthető, hogy egy hosszabb, összetettebb hallásgondozást is nehezebben viselünk.

De az igazság az, hogy ha elblicceled a hallásgondozást, annak következményei lesznek.

Miért olyan fontos a hallásgondozás?

Forrás: Gettyimages

Jobban fog fájni, ha nem veszed komolyan

A lelkiismeretesen végigcsinált hallásgondozás az alapja annak, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb hallókészüléket, amivel együtt tudsz élni. Könnyű beleesni abba a csapdába, hogy:

,,Jó lesz bármelyik hallókészülék, úgysem létezik tökéletes!”

Ez az önmegnyugtató mantra azonban csak addig működik, amíg szembesülni nem kezdesz a rossz hallókészülékkel való együttélés következményeivel:

  • a kommunikációd romlik, a környezeteddel egyre nehezebben kapcsolódsz minden területen,
  • a munkahelyeden instabillá válsz,
  • a környezeted nehezen kezeli, hogy megváltoztál,
  • a telefonálás rémálommá válik,
  • a közérzeted zuhanórepülésbe kezd,
  • a szorongás beszivárog a mindennapjaidba.

A rosszul megválasztott és beállított hallókészülék komoly életminőség romlást okoz neked, amit nem tudsz csak úgy semmissé tenni vagy megszüntetni, netalántán visszafordítani. Ezt ugyanis csak egy új – ezúttal jól megválasztott – hallókészülékkel tudod orvosolni, ám ez a tény újabb két kellemetlen dologgal szembesít.

Kidobtál az ablakon egy csomó pénzt egy olyan hallókészülékre, ami nem segít jobban boldogulni a hétköznapokban. És ezzel a hallókészülékkel kénytelen leszel 6 évig együtt élni, hiszen addig tart a kihordási időszak, hacsak nem veszel előbb támogatás nélkül, teljes áron hallókészüléket.

Ha a hallásgondozást türelmesen végig csinálod, időben észre fogod venni, hogy nem megfelelő hallókészülék van a füledben, és elkerülheted a negatív következményeket.

Miért olyan fontos a hallásgondozás?

Forrás: Unsplash

Jó, de milyen a jó hallásgondozás? Hogyan csináljam jól?

A jó hallásgondozásnak is megvannak a maga alappilérjei. Az egyik legfontosabb része, hogy megtaláld a megfelelő audiológust, aki az első lépéstől kezdve kézen fog és nem engedi el a kezed, amíg a folyamat végére nem érsz. Hogy honnan ismerkszik meg a jó audiológus? Itt megtudhatod!

A hallásgondozás titkos összetevője még a türelem, az hogy újra és újra visszajárj beállítani a hallókészülékedet, míg az olyan nem lesz, amire te is és az audiológusod is nyugodt szívvel rá nem bólint. Ehhez azonban fontos, hogy az audiológusoddal őszintén megoszd a hallásélményeid, a hangokat érintő új tapasztalataidat. Ebben segíthet neked, ha naplót vezetsz a friss élményekről, és azt megmutatod az audiológusodnak. Ehhez hasznos iránymutatást itt találsz!

Mi tudjuk, mennyi nehézséggel kell szembe nézned a hallókészülék beállítása során, és kiemelten figyelünk arra, hogy átsegítsünk téged a mélypontokon! Jelentkezz be hozzánk Halláspontjaink valamelyikében, segítünk!