A binaurális hallás előnyei

A halláscsökkenés kiderülése után, amikor sokan elfogadják, hogy hallókészülékre van szükségük, rögtön újabb ellenállásba ütközünk: Muszáj mind a kettő fülükben hallókészüléket viselniük? Igen, muszáj, azt is elmondjuk, miért.

Leginkább azzal érvelnek, hogy elég, ha csak az egyik – általában a rosszabbik – fülükkel hallanak. Ez azonban súlyos tévedés! Miért?

Nézzük csak meg, hogyan hallunk a hétköznapokban!

Amikor lelépünk a járdáról, és a közelünkbe érkezik valami, a hangot vesszük észre először, és annak irányába kapjuk oda a fejünket. Ha ránk kiabálnak, akkor azonnal odafordulunk. Biciklizés közben pontosan tudjuk, melyik oldalunkról közelítenek felénk, de még séta közben is könnyebben tájékozódunk, ha meghalljuk a körülöttünk surrogó lépteket. Ha egy nagy házban keresünk valakit, akkor a hangja alapján találjuk meg, úgy, hogy halljuk, honnan jön a hang.

Ezt hívjuk binaurális hallásnak, másképpen térhallásnak.

Szinte nincs is olyan helyzet az életben, amikor ne lenne szükségünk a térhallásra. Nem véletlenül van két fülünk a fejünk két oldalán, az emberi hallás két füllel működik igazán, így lehet a lehető legjobb a hangérzékelés, az irányhallás és a beszédértés.

A két fülünk együtt segít értelmezni a világot

A hang a jobb és a bal fülünkhöz eltérő időpontban ér el. Amikor az agy mindkét fülünkből jelet kap, képes meghatározni, hogy a hangforrás milyen irányban, mennyire messze lehet. Ha kihasználjuk mindkét fülünk képességeit, sokkal jobb lesz az egyensúlyérzékünk és a tájékozódó képességünk.

Számtalan más előnye is van annak, ha hallgatunk a szakember tanácsára, és mind a kettő fülünkben hordunk hallókészüléket:

  • Mindkét fülünkre jobb lesz a hallásunk.
  • Tisztábbá, teljesebbé válik a hallásunk.
  • Könnyebben kialakul a beszédértésünk.
  • Háttérzaj mellett is képesek leszünk az irányhallásra.
  • Jobban érzékeljük majd a hangszínbeli különbségeket.
A binaurális hallás előnyei

Forrás: unikeyword

Fülünknek az a tulajdonsága, hogy képes az irányhallásra, segít abban, hogy felkészüljünk a váratlan helyzetekre, és figyelmeztet a veszélyre is.

A világ részletesebbé válik

Mind a két fülünkön hallókészülékkel hallgatni a világot olyan, mintha sztereóban hallgatnánk a zenét. Sokkal kiegyenlítettebbé válnak a hangok, részletgazdagabb és természetesebb lesz a bennünket körülvevő világ.

Így elkezdhetjük élvezni azokat a hangokat is, amelyek eddig megbújtak a zajok mögött: a természet hangjai, a dalok és a város hangjai új értelmet nyernek.

Mi történik, ha nem viselünk hallókészüléket mind a két fülünkön?

Ha elhanyagoljuk az egyik fülünket, azzal azt kockáztatjuk, hogy azon az oldalon elveszítjük a hallásunkat. Fülünknek és az idegpályáknak szükségük van hangingerekre ahhoz, hogy működésbe hozza, és működésben is tartsa a megmaradt hallásunkat.

Ha huzamosabb ideig nem éri hanginger a fülünket, hallási képességeink folyamatosan romlanak.

Mi ezt úgy éljük meg, hogy arra fülünkre, amelyikre nem használunk hallókészüléket, egyre rosszabbul hallunk, és romlik a beszédértésünk is.

Hogyan fejleszthetjük a térhallásunkat?

A binaurális hallás előnyei

Forrás: www.stock.adobe.com

Ha sokáig nem használjuk a hallásunkat rendeltetésszerűen, amellett, hogy az agyunk hallóközpontja inaktívvá válik, a hallásunkból származó hátrányt vizuálisan próbálja agyunk kompenzálni. Így, ha fejleszteni szeretnénk a térhallásunkat, érdemes csukott szemmel, csendes környezetben kezdenünk térhallásunk fejlesztését.

Üljünk ki egy parkba, és lehunyt szemmel ismerkedjünk a hangokkal. Próbáljuk kitalálni, mit hallottunk, honnan jön ez a hang. Ha nem megy elsőre, nézzünk körül, és próbáljuk beazonosítani a hangforrást.

A hangélmények gyűjtése legalább olyan fontos a hallásunk fejlesztésében, mint a hallókészülék viselése és használata. A tapasztalatok segítenek idővel felismerni a többi, még nem hallott hangot.

Ne féljük belevágni a mindkét fülünkön a hallókészülék viselésébe! Elsőre csak az ismeretlen tűnhet ijesztőnek, de ha megtapasztaljuk a binaurális hallás előnyeit, többé nem akarunk visszatérni az egyoldali hallásra!