Gyermekkori hallásvédelem

A fülben már a 16. hétre kialakulnak a halláshoz szükséges szervek. Innentől a magzat mindent hall, ami az édesanya körül történik: a járkálást, a zenét, sőt azt is, ha beszélnek hozzá. Ekkor a hallásunk még érintetlen és tökéletes.

Onnantól, hogy a gyermek világra jön, a szülők felelőssége, hogy ez így is maradjon. A kisbabák nem tudják megvédeni a fülüket a hangos zajoktól, pedig fokozottabban ki vannak téve a halláscsökkenés veszélyének.

Ennek egyszerű, anatómiai oka van. Mivel a koponyájuk vékonyabb, és a hallójáratuk is rövidebb, a belső fülük sokkal védtelenebb a zajokkal szemben, így jobban ki vannak téve a nagyothallás kockázatának.

Szülőként, hasonlóan ahhoz, ahogyan a térdvédővel óvjuk gyermekünket a horzsolásoktól, és bukósisakkal a fejsérüléstől, ugyanúgy a hallás védelmére is be kell szereznünk a megfelelő eszközöket, és meg kell tennünk a szükséges óvintézkedéseket a számára zajos környezetben.

Gyermekkori hallásvédelem

Forrás: www.dropnoiestore.com

Mi számít zajos környezetnek a kisgyermek számára?

A szülők nagy része nincsen tisztában azzal, hogy mikor és milyen gyakran teszi ki veszélynek gyermeke hallását, mert azt gondolja, hogy a saját hallását veheti alapul. Pedig a kisgyermekek hallása sokkal érzékenyebb egy felnőtt hallásánál, számukra zavaró lehet az a zaj is, ami egy felnőttnek fel sem tűnik.

A normál emberi beszéd 60 dB hangerősségű, az ennél hangosabb zajok már bánthatják egy gyermek hallását és közérzetét. A kisgyermek hallása 100 dB-es és annál erősebb hangoknak nem lehet kitéve 5 másodpercnél tovább. De a legbiztosabb az, ha a kisgyermek hallását 80 dB-nél nagyobb hangerőnek nem tesszük ki.

Nem csak a hallás a tét

Természetesen a halláscsökkenés elkerülése az elsődleges cél, de a túl zajos környezet a kisgyermek közérzetének sem tesz jót. Könnyen stresszessé, feszültté válhat a túl sok és túl erős zajtól, ami alvászavarokat és koncentrációs zavart is kialakíthat nála.

Gyermekkori hallásvédelem

Forrás: Alamy

Ne csak a koncerten védjük gyermekünk hallását!

Ma már egyre több szülőt látni fesztiválokon, sporteseményeken, zsúfolt eseményeken – ahol esetleg petárda és tűzijáték is az ünneplés része -, hogy előhúzzák a táskájukból maguknak és gyermekeiknek is a fülvédő eszközöket. Ez dicséretes, egy gyermek hallása azonban nem csak ekkor van veszélyben.

Gondoljunk bele csak abba, hogy a gyermek sok mindent először tapasztal meg, ami önmagában is túlterhelheti olykor az idegrendszerét, hát még ha ehhez hangos zaj is társul! Számukra fülsértő lehet a mozizás, a játszóház, a családi események, a nagy forgalom, az utazás, de még egy bevásárlóközpont is, ahol mindenhol szól a zene, vagy a hangosbemondó a hangszórókból!

Nem mindegy, mivel játszik a gyermek!

A gyerekek nagy kedvencei a hangokat is kiadó játékok, ám szülőként alaposan nézzük meg, melyiket adjuk a gyermek kezébe! Némelyik játék ugyanis 80-90 dB-el is szólhat, ami már indokolja a fülvédő használatát! A gyerekek ráadásul szeretik ezeket a játékokat a fülükhöz szorítani, így a zajterhelés még magasabban haladja meg a hallásvédelem érdekében meghúzott decibelhatárt.

Ha játékot vásárolunk, és túl hangosnak érezzük a játékot, tegyük azt vissza a polcra. A meglévő játékokat pedig válogassuk át, a túl hangos daraboktól váljunk meg.

Figyeljünk a zajokra otthon is!

A nagy hangerő otthon is támadhat, amikor túl hangosan szól a TV, a táblagép vagy a telefonról szóló zene. Ügyeljünk arra, hogy kellemes szintre csökkentsük a hangerejüket, és a gyerekünket is tanítsuk meg arra, hogy ezt betartsa.

Ha háztartási eszközt vásárolunk, akkor figyeljünk arra, hogy az alacsonyabb zajszintű eszközt vigyük haza, vagy használjunk otthon is zajvédő eszközt.

Mivel védjük a kisgyermek hallását?

Mivel a kisgyerekek és a csecsemők hajlamosak az apró dolgokat a szájukba venni és lenyelni, számukra – amíg el nem érik a biztonságos kort – a legbiztonságosabb zajvédő eszköz egy jó minőségű fültok.

A fültok, azon túl, hogy tökéletesen védi a hallást:

  • kényelmes, nem nyomja a gyermek fejét,
  • állítható, és illeszkedik a fejmérethez,
  • bőrbarát anyagból készül,
  • könnyen tisztítható.
Gyermekkori hallásvédelem

Forrás: „A Hallás Társasága” Alapítvány

Ma már léteznek kifejezetten gyermekeknek kifejlesztett fültokok és füldugók is, amelyek közül válogathatunk. Formaviláguk és színük is gyermekbarát, kifejezetten vonzza a gyermekek érdeklődését.

Ellenőrizzük rendszeresen gyermekünk hallását!

Legyünk óvatosak, és figyeljük rendszeresen gyermekünk hallását! Éljünk a felajánlott hallásszűrési lehetőségekkel, és beszélgessünk gyermekünkkel arról, hogy mit hall. Tanítsuk meg arra, hogy jelezze, ha valami szokatlant vesz észre a hallásával kapcsolatban, és ne tartsunk a hallásvizsgálattól! Rengeteg, speciálisan gyerekekre kifejlesztett hallásvizsgálat létezik, amelyekkel tesztelni tudjuk a hallásukat!