Gyermekkori halláscsökkenés

A világon csaknem 32 millió gyermek él valamilyen szintű halláskárosodással. Ez a szám megdöbbentő, pedig az esetek 60 százalékában a halláscsökkenést meg lehetne előzni, vagy legalábbis mérsékelni lehetne a halláscsökkenés negatív hatásait.

Hallásvizsgálat gyerekeknek

Ha egy gyermeknél időben észreveszik a hallásában beállt változást, és azonnal megkapja a hallókészülék ellátást és a megfelelő fejlesztést, akkor jelentősen könnyebben birkózik meg a halláscsökkenésből fakadó nehézségekkel.

Egy hallássérült gyermeknek, ha minden segítséget megkap, drámai javulás áll be a beszéd- és nyelvfejlődésében, és nagyobb eséllyel tud beilleszkedni a halló társadalomba.

Gyermekkori halláscsökkenés

Forrás: kobieta.wp

Fontos, hogy azonnal lépjünk!

Ha a hallássérült gyermek nem kap segítséget, és életét úgy éli le, hogy rosszul vagy egyáltalán nem hall, komoly problémákkal szembesülhet élete során:

 • a világot csak részleteiben ismeri meg,
 • tanulási problémákkal küszködhet,
 • a beszédtanulás, nyelvi fejlődése nem lesz zökkenőmentes,
 • nehezen alakulnak ki a társas kapcsolatai,
 • kialakulhatnak önértékelési problémák,
 • elszigetelődhet és elmagányosodhat, nem tud beilleszkedni a társadalomba.

A gyermekkori halláscsökkenés okai

A gyermekkori halláscsökkenésnek számos kiváltó faktora lehet. Némelyik a szülés előttre vezethető vissza, némelyik pedig a születés közben vagy az azt követő időszakban okozhat halláscsökkenést. Fontos azonban leszögezni, hogy az esetek 20-30%-ban nem derül ki, hogy milyen ok húzódik meg a halláskárosodás mögött.

Gyermekkori halláscsökkenés

Forrás: Pexels

Születés előtti ok lehet a genetikai tényező. Ez nem feltétlenül kívánja meg, hogy az egyik, vagy mindkettő szülő hallássérült legyen, még ha az esetek 90%-ban valóban hallássérült gyermeke születik is a hallássérült szülőknek.

A terhesség alatti fertőzések is megtámadhatják a magzatot, aminek gyakran halláscsökkenés a következménye. Ilyen pl. a rubeola fertőzés, a herpesz vagy a szifilisz.

A szülés közben fellépő komplikációk is okozhatnak halláskárosodást, például a koraszülés, alacsony születési súly, vagy az oxigénhiányos állapot.

A születés után többnyire olyan betegség vagy fertőzés következtében alakul ki a halláscsökkenés, mint a kanyaró, a mumpsz, a rubeola vagy az agyhártyagyulladás. Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is okozhat halláskárosodást. A gyermekkori fülfertőzéseket is érdemes komolyan venni, mert a túl későn kezelt krónikus fülbetegségek is okozhatnak maradandó halláskárosodást.

Hogyan enyhíthetők a halláskárosodás hatásai?

A gyermekkori halláskárosodás megelőzésében a fent említettek miatt is kulcsfontosságú a gyermekek beoltása az ismert betegségekkel szemben, és a kockázatos gyógyszerek mellőzése, valamint a káros zajhatások kiküszöbölése.

A legfontosabb, hogy időben észre vegyük, hogy gyermekünk hallása nem megfelelő. Mindig éljünk a csecsemők és kisgyermekek részére felkínált hallásvizsgálatok lehetőségével, így időben kiderülhet az  esetleges halláskárosodás.

Rendszeresen ellenőrizzük gyermekünk hallását otthon is, tanítsuk meg, hogy jelezze, ha szokatlant dolgot tapasztal a hallásával kapcsolatban. Vessünk be akár játékos hallásellenőrzést is, amikor megszokott zajokról kell jeleznie a gyermeknek, hogy mit hall, vagy mit nem.

Vegyük észre az intő jeleket!

Igaz, hogy a gyermekek figyelme gyakran elkalandozik, és amiatt nem reagál a nevére vagy arra, ha hívják, azonban, ha az alábbi tünetek közül többet is megfigyelünk gyermekünkön, akkor érdemes hallásproblémára gyanakodnunk:

Gyermekkori halláscsökkenés

Forrás: brit.co

 • Kisbabánk nem reagál megfelelően a hangokra: nem keresi a hang forrását, megijed a hangos zajoktól, akár sírva is fakadhat.
 • A csecsemő sírásának hangszíne furcsasága, a kisgyerekek beszédénél a ritmus, hangszín, hangmagasság szokatlansága jelezheti a hallásproblémát.
 • A kisgyermek pösze, gyengén teljesít írásban, olvasásban, beszédfejlődése nehezen indul be.
 • Iskolai eredményei romlanak.
 • Jelentősen támaszkodik a vizualitásra.
 • Gyakran magába fordul, visszahúzódik társaságban, esetleg agresszívé válik.
 • A tévét, zenét hangosan hallgatja, nézi.
 • Magasabb hangerőre figyel csak fel.

Érdemes a csecsemő és gyermekünk hallását ellenőriztetni akkor is, ha semmilyen tünetet nem tapasztalunk, mivel a gyermekek rendkívül leleményesek, és nagyon jól kompenzálnak. Nem kell aggódnunk a vizsgálatok miatt, léteznek kifejezetten gyermekekre, csecsemőkre kifejlesztett hallásvizsgálatok, amelyek fájdalommentesek, rövid ideig tartanak és pontos eredményeket adnak.