Kezelési lehetőségek

Segítséget kérni nem könnyű. Ha halláscsökkenésünk van, még kevésbé szeretünk másokhoz fordulni tanácsért. Néha azért, mert nem szoktunk, néha azért, mert nehéz. Olykor pedig azért, mert elképzelni sem tudjuk, mennyivel könnyebbé válna az életünk, halláskárosodásunk kezelése egy kicsi segítséggel.

Ráadásul a segítség nem csak arról szól, hogy használunk valamit, amitől jobbá válik az életünk, hanem arról is, hogy a világon vannak emberek, akik tudják, hogy a mi nehézségünk egy probléma, és dolgoznak azon, hogy a halláskárosodást kezeljék. Halláscsökkenéssel élőként pedig bőven van lehetőségünk válogatni a kezelési módszerek között.

Igénybe vehetjük a hallókészülék ellátást

Több kutatás is kimutatta, hogy a hallókészülék használata jelentősen pozitív hatással van a halláscsökkenéssel élők társadalmi, érzelmi, pszichés és fizikai jólétére, függetlenül attól, hogy enyhe, közepes vagy súlyos fokú halláskárosodásuk van.

Ha időben szakemberhez fordulunk, és megtaláljuk a számunkra megfelelő hallókészüléket, életminőségünk az élet minden területén javulni fog:

  • Jobb esélyünk lesz a munkaerőpiacon.
  • Társas kapcsolataink elmélyülnek és bővülnek.
  • Magabiztosak leszünk kommunikációs helyzetekben.
  • Magabiztosabbá válunk, javul az önértékelésünk, érzelmileg stabilabbá válunk
  • Visszakapjuk a kontroll az életünk irányítása fölött.
  • Kipihentebbek leszünk.
  • Fizikailag és szellemileg kiegyensúlyozottabbá válunk.
Kezelési lehetőségek

Forrás: Resound

Használhatunk kiegészítő kommunikációs eszközöket!

A hallókészülékeknek is megvannak a maga korlátai. Meglehet, hogy rengeteg kommunikációs helyzetben remekül segít a hallókészülék, ám bizonyos helyzetekben nem. Ilyenkor érdemes körülnéznünk, milyen kiegészítő kommunikációs eszközt tudunk bevetni annak érdekében, hogy azokban a szituációkban is helyt tudjunk állni, amikor a hallókészülék már nem elég.

Kezelési lehetőségek

Forrás: Google

Bár önmagában a modern kori hallókészülékek is elképesztő tulajdonságokkal bírnak. Vezeték nélkül összekapcsolódnak a telefonunkkal, laptopunkkal, zenelejátszónkkal. Az eszközökről a hangot egyenesen a hallókészülékünkbe továbbítja, így rendkívül jó minőségben hallhatjuk a hangokat. Ezáltal könnyebbé válik a telefonálás, érthetőbbé válnak a videóalapú tartalmak.

Vannak azonban ezen kívül is olyan vezeték nélküli rendszerek, amelyek segítenek érthetőbbé tenni az olyan kommunikációs helyzeteket, mint a konferenciák, tanórák és előadások, mozizás, sötétben beszélgetés. Érdemes ezeket kipróbálni, és kiegészíteni velük a hallókészülékünket.

Részt vehetünk tanácsadáson

A halláscsökkenéssel szembesülni nem könnyű. Érthető, ha olykor elkeseredünk, kilátástalannak tűnik az élet hallássérüléssel, újraértékeljük az életünket, átgondoljuk, mik a lehetőségeink. Sok érzés kavarog bennünk ilyenkor: frusztráció, düh, csalódottság, elkeseredés. Halláskárosodásunk kezelésében segíthet, ha pszichológushoz fordulunk, vagy tanácsadáson veszünk részt, ahol foglalkoznak a bennünk dúló érzésekkel, és segítenek átlendülni a nehezebb időszakon.

Jó megoldás, ha felvesszük a kapcsolatot más, hozzánk hasonlóan halláscsökkenéssel élő emberekkel, akikkel rendszeresen összejárunk beszélgetni. Így megértő társakra találhatunk, akikkel együtt könnyebben megbirkózhatunk hallásunk elvesztésének tényével.

Vegyünk részt rehabilitációban!

Mivel a halláscsökkenés kihatással van beszédértésünkre, beszédkészségeinkre, ezért elképzelhető, hogy szükségünk lehet fejlesztésekre ezen a téren.

Elmehetünk szurdopedagógushoz, aki segít fejleszteni a hallásfigyelmünket, segít megkülönböztetni a hallókészülék segítségével ismét hallhatóvá vált tengernyi új hangot egymástól, és segít abban is, hogy beszédünk újra a régi lehessen. Ne határolódjunk el semmilyen megoldástól sem. Hallásgondozónk segít abban is, hogy milyen javulás várható hallásunkban és kommunikációs készségeinkben. Ha úgy látja, jobban fogunk támaszkodni vizuális készségeinkre, érdemes szájról olvasás tréninget is elvégezni, hogy szájról olvasással is kipótolhassuk azt az információt, amit fülünkkel nem tudtunk megszerezni. Ne határolódjunk el a jelnyelv megtanulásától sem, amennyiben az segíthet nekünk, vagy érdekel bennünket!

Tudatosítsuk: nem vagyunk egyedül!

Világszerte sokan foglalkoznak a halláscsökkenés problémájával. Rendszeresen történnek lépések annak érdekében, hogy fejlődés történjen ezen a területen. Az audiológusok folyamatosan továbbképzésekre járnak, hogy naprakészek legyenek a hallókészülékek működésével kapcsolatban. Kötelezővé tették az újszülöttkori hallásszűrést, hogy minél előbb kiderüljön a gyermekek hallássérülése, és időben elkezdődjön hallókészülék ellátásuk és korai fejlesztésük.

Kezelési lehetőségek

Forrás: www.stock.adobe.com

A fejlődés éppen ott tart, hogy már távolról is be lehet állítani a hallókészülékünket, anélkül, hogy a rendelőbe be kelljen lépnünk és hamarosan megjelenhetnek azok a készülékek is, amelyekkel a kisebb mértékű hallásvesztést  segítség nélkül is orvosolni tudjuk majd.

A fejlődés folyamatos, így nincs okunk aggódni: mindig számíthatunk megoldásokra!