Party-kellék: A hallókészülék

A nyár a bulik, fesztiválok, koncertek és partyk időszaka. A hallássérültek számára is. Azok, akik hallókészülékkel a fülükben indulnak szórakozni az éjszakába, még talán kicsit nevetgélnek is az anyai, baráti intelmeken: „Vigyázz, meg ne süketülj.” Ugyan már!

Van valami felszabadító gyengébb hallással érkezni egy hangos zenei rendezvényre. Hiszen egyszer csak kinyílik a világ. Mások a fények, színek, felpörög a hangulat, és nem kell izgulni, hogy nem hallasz jól. Egy bulin ugyanis mindenki kiabálva beszél a másikhoz, és akár háromszor is szívesen elmondja ugyanazt. El tudsz tűnni a tömegben, egy vagy a boldog emberek között, és senki nem bámul meg a készüléked miatt.

Nyár, buli, koncertek…

Forrás: 123RF

Sőt, sokszor észre sem veszik a tompa fényviszonyok miatt.

A zene hangereje is tökéletes, sőt, sokszor számodra is már-már fülsüketítő. Egyrészt tehát magabiztosabb vagy, másrészt vergődsz a bizonytalanságban, hiszen a zenei részek között vannak szünetek, amikor megindul a társalgás, neked viszont iszonyatosan nehezedre esik kiszűrni a lényeget a tömeg monoton morajlása közül.

Fogadd meg tanácsainkat, és jobb lesz az estéd!

  1. Ne szégyelld a hallókészüléked, és pláne ne hagyd otthon! Ma már sokféle design készülék létezik, amik megállják a helyüket a legdivatosabb helyeken is. Fogd fel úgy, mintha hallásjavító ékszert viselnél!
  2. A haverokkal, barátokkal mindenképp tudasd, hogy hallókészüléked van, és hogy ez mivel jár. Így maximálisan tudnak rád figyelni, és nem hagynak ott például a tömeg közepén, mert azt hiszik, hallottad, hogy át szeretnének menni a terem túloldalára. Sőt, a koncert utáni hamburgeresben sem fogsz extra csípős szószt kapni egy félreértés miatt…
  3. Idegesít a koncert hangereje? Ekkor két megoldás van: vagy navigálsz a készülék-beállítások között (érdemes őket kipróbálni), vagy kiveszed. Attól függően, hogy mennyire vagy érzékeny a hangokra, és milyen fokú a hallásromlásod, egy hallásra káros zajokat kiszűrő füldugóra is szükséged lehet. Attól még, hogy már eleve sérült a hallásod, sajnos tovább romolhat, ha nem vigyázol.
  4. A beszélgetést inkább koncert utánra tervezzétek, illetve vonuljatok el egy csendesebb helyre, ha lehet. Sokszor bőven elég, ha csak társalgáshoz teszed be a készüléket.
  5. Figyelmeztesd a barátaidat! Ha nem védik a fülüket, a bulik után fülfájás, és fülcsengés lehet az osztályrészük. Nekik is ajánlott a már említett, hallásra káros zajokat kiszűrő füldugó.

Gond van a hallásoddal, de még nincs hallókészüléked? Gyere, segítünk választani! Ingyenes hallásvizsgálatra ide kattintva tudsz jelentkezni.

Kellemes nyarat, jó szórakozást kívánunk: az Auditus Halláspontok hallásgondozói