Otoszklerózis – a betegség, ami megfagyasztja a hallást

Azt sokan tudják, hogy Beethovent idősebb korára cserben hagyta a hallása, azt azonban már kevesebben, hogy mi okozta ezt nála. A kutatások azonban kiderítették, hogy a híres zeneszerző hallószervét az otoszklerózis nevű betegség támadta meg. Mi ez, és fenyeget-e téged is? Eláruljuk.

Otoszklerózis - a betegség, ami megfagyasztja a hallást

Forrás: 123RF

A hang hosszú és bonyolult utat tesz meg a környezetedből az agy hallóközpontjáig. Ahhoz, hogy a hallás létrejöjjön, számtalan résztvevőnek kell együttműködnie és jól működnie. Ha ebben a folyamatban valamelyik résztvevő megsérül, a hang útja is kisiklik: a hallásélmény valamilyen módon sérül.

Az otoszklerózis a középfülben található apró csontocskákat támadja meg.

A fül motorja: a kengyel, az üllő és a kalapács

A középfülben található kengyel, üllő és a kalapács fontos szerepet tölt be abban, hogy a hallójáraton beérkező hangingert továbbítsa a belső fül felé. A dobhártya rezgését ugyanis átveszi ez a három pici csont, amelyek szorosan illeszkednek egymáshoz, és veszteség nélkül továbbítják azt. Az utolsó csontocska – a kengyel – talpa beilleszkedik a csiga ovális ablakába, ahol átvezeti a hang rezgéseit a belső fül csigájának folyadékára.

Az otoszklerózis ezt a finom, összehangolt folyamatot akadályozza meg.

Amikor a mozgások megmerevednek

Az otoszklerózis a belső fül betegsége, amely során a csontok fokozatosan leépülnek, elvándorolnak, és egy másik helyen újra megcsontosodnak. Ennek következtében a fül egyes részei nem tudnak rendeltetésüknek megfelelően működni: például a hallócsontocskák mozgása akadályozottá válik.

Többnyire a folyamat eredményeképpen a kengyel mozdulatlanná válik az ovális ablakban, ami vezetéses és idegi halláscsökkenést okoz.

Miért alakul ki?

A kérdésre még mindig keresik a választ, az okok sokszor felderíthetetlenek. Kialakulásában szerepet játszhatnak örökletes tényezők, hormonháztartási és csontanyagcsere zavarok.

Annyi bizonyos, hogy enzim zavarról van szó. Egy bizonyos enzim nem megfelelő működése következtében a belső fülben a csont leépülés és újra felépülés egyensúlya megbomlik. Ha a szervezetet túl sok sav éri és nem tud elegendő fontos elemhez hozzájutni például táplálkozásból, máshonnan veszi el azt: elsősorban a csontokból, melynek magas a kalcium tartalma. Így indul be a csontok leépülési, elmozdulási és újracsontocsodási folyamata.

Milyen tüneteket okoz?

Az otoszklerózis a tünetek alapján általában könnyen diagnosztizálható. Több jel is utal a meglétére:

  • egyoldali vagy kétoldali hallásromlás, amely fokozatosan alakul ki,
  • vezetéses vagy idegi típusú halláscsökkenés, ritkábban kevert halláscsökkenés,
  • a csontvezetéses hallásvizsgálat során a mély hangoknál különösen jó az eredmény,
  • fülzúgás,
  • terhesség alatt hirtelen romló hallás és fellépő fülzúgás,
  • fáradtság, idegesség,
  • esetenként szédülés.
Otoszklerózis - a betegség, ami megfagyasztja a hallást

Forrás: 123RF

Az otoszklerózis minden korosztályt érinthet. Mivel a hajlam örökölhető, ha a családban már előfordult, érdemes az első tüneteknél rögtön ebbe az irányba vizsgálódni.

Az otoszklerózis kezelhető!

Otoszklerózis esetén a műtéti beavatkozás jelenthet megoldást. A műtét során a betokosodott kengyelt eltávolítják, és a hallócsont láncot protézissel helyettesítik, így a hangvezető rendszer újra végezni tudja a dolgát. Ezáltal pedig a vezetéses halláscsökkenés megszűnik. Ha idegi típusú halláscsökkenés áll fent, akkor hallókészülék ellátással tudják korrigálni a hallásveszteséget.

Fontos megemlíteni, hogy a műtét ugyan megoldja a fennálló tüneteket, azonban az otoszklerózis, mint betegség – csontosodási zavar – megmarad. Nagy hangsúlyt fektetnek a szervezet folyadék és sav bázisegyensúlyának a visszaállítására, ami kiegészülhet gyógyszerkezeléssel is.

Jelentkezz be hozzánk hallásvizsgálatra, mi felkészültünk az otoszklerózisban érintett klienseink hallókészülék ellátására is! Együtt megtaláljuk az életviteledhez legideálisabb hallókészüléket!