Ne dőlj be a csoda hallókészülékeknek!

Szomorúan szembesültünk azzal, hogy az utóbbi időben egyre több olyan hirdetés jelenik meg, ami olyan csodakészüléket vagy csodaterméket ajánlanak, amelyek visszaadják a tökéletes hallást. Még szomorúbb az, hogy sokan el is hiszik ezeket az ígéreteket, aztán csalódottan mesélnek arról, hogy nem vált be a hozzájuk fűzött reményük.

Ezek a hirdetések jellemzően egy csodaszert ajánlanak, többnyire fülbe csöppenthető olajokat, amelyek varázsütésre visszaadják a hallást. Vagy az audiológusoknál kapható hallókészülékeknél jóval olcsóbb készülékeket kínálnak, szintén azt ígérve, hogy visszaadja a hallást.

Általában olyan ígéretekkel csábítanak, hogy:

  • kinőnek a szőrsejtek,
  • visszaadják a 100%-os hallást,
  • úgy fogunk vele hallani, mint fiatal korunkban,
  • azonnal hat, vagy éppen bizonyos idő alatt fejti ki hatását,
  • minden más megoldás rossz, csak az a termék jó,
  • mindenkinek beválik (orvosi és egyéb vizsgálatok nélkül),
  • és ráadásul rendkívül olcsón kínálják.

Mindez nagyon jól hangzik, csakhogy nem árt kicsit górcső alá venni ezeket a termékeket, ígéreteket, sem pedig magát a hirdetést, és elgondolkodni azon, hogy vajon igazak-e a leírtak.

Legyünk tisztában az aranyszabályokkal!

Fontos, hogy tudjuk, hogyan működik a hallás, és hogy reális dolgokat ígérnek-e nekünk. Nézzük csak pontról pontra!

A szőrsejtek nem nőnek ki újra semmitől, éppen ezért fontos, hogy védjük a fülünket a zajártalomtól.

Ne dőlj be a csoda hallókészülékeknek!

Forrás: Pexels

A túl hangos zaj – koncerteken, munkahelyeken – hosszú távon fülcsengést majd halláscsökkenést okoz. Ilyenkor a szőrsejtek hangtovábbító képessége sérül, akár el is halhatnak, ha nem védjük hallásunkat füldugóval. Nem véletlenül harcolnak olyan sokat a zajvédelem zászlaja alatt, egy elhalt szőrsejtet ugyanis nem tudunk visszahozni többé.

Semelyik készülékről nem lehet kijelenteni azt, hogy visszaadja a teljes hallást, hiszen egy készüléknek is vannak határai, és sok függ attól, hogy milyen a hallássérült személy hallásgörbéje.

Az viszont biztos, hogy ugyanolyan már sosem lesz a hallásunk, amilyen volt.

Az, hogy úgy fogunk hallani, mint fiatal korunkban, relatív. Sztereotípia azt hinni, hogy csak az időseket érinti a halláscsökkenés, a fiatalabbak éppen úgy hallhatnak rosszul és szenvedhetnek a fülcsengéstől.

Egyébként is a fiatal generáció sokkal veszélyeztetettebb, pontosan azért, mert rengeteg hangos zajnak van kitéve minden nap.

A hallókészülék megszokása és beállítása időigényes dolog, sok türelmet igényel. Ne higgyük el azt, hogy pillanatok alatt, beállítás nélkül megfelelő egy készülék.

Nem létezik olyan sem, hogy egy hallókészülék mindenkinek jó!

Egy hallókészüléket próbálni kell, állítgatni kell, pontosan azért, mert mindenkinek más hallókészülék válik be!

Összegezve tehát, legyünk óvatosak ezekkel a hirdetésekkel, és jegyezzünk meg néhány aranyszabályt, amihez mindig tartsuk is magunkat:

  • Hallókészüléket csak szakember teljes körű vizsgálata után kaphatunk!
  • Nincs olyan, hogy egy hallókészülék minden hallássérülésre jó!
  • Minden hallókészüléket a hallássérült személy hallásgörbéjéhez kell igazítani, ami többszöri visszajárást jelent a szakemberhez!
  • Több készüléket is szükséges kipróbálni ahhoz, hogy úgy döntsünk az egyik mellett, hogy megvásároljuk!

Egy látatlanban megvásárolt hallókészülék ezeket nem biztosítja, így nagy az esélye annak, hogy pórul járunk. Fogjunk gyanút, ha ezekre a fontos részletekre nem hívják fel a figyelmet, és kérjük ki audiológusunk véleményét is, ha ilyen termékkel találkozunk.

Miből ismerheted fel, hogy egy hirdetés több sebből vérzik?

Néhány egyéb jel is utalhat ezen kívül arra, hogy megkérdőjelezhető a hirdetés hitelessége. Néhány rutin ellenőrzéssel is ki tudod szűrni, ha nem jó minőségű készülékre szeretnének rábeszélni.

Ellenőrizzük a szakembereket!

Klasszikus marketingfogás, hogy olyan hangzatos neveket használnak (professzor, doktor), hangzatos díjakkal (Nobel-díj, valamilyen orvosi díj), ami elsőre meggyőzőnek tűnhet. Azonban, ha alaposan utánanézünk, sokszor kiderül, hogy nem léteznek ilyen nevű professzorok és doktorok, pláne az adott szakterületen nem.

Keressünk rá a nevükre az interneten, és kezdjünk el gyanakodni, ha nem találunk róluk semmit, vagy ha igen, akkor semmi köze az adott szakterülethez.

Ellenőrizzük le a hír valódiságát!

Előfordulhat, hogy találunk a névre találatot, de ne álljunk meg ennyinél. Olvassunk tovább! Ugyanis, ha egy csodaszerről vagy készülékről van szó, akkor azt bizony sokan meg fogják írni, éppen ezért felettébb gyanús, ha nem találunk több cikket.

Keressünk rá a képekre!

Gyakran találunk a hirdetés sorai között szimpatikusnak tűnő professzorokat, mosolygós, elégedett vásárlókat fotókon, tőlük idézett pozitív véleményekkel. Keressünk rá a képekre a keresőben, és fogjunk gyanút, ha több helyen is találkozunk velük.

Ezek a képek ugyanis fotóügynökségek fotói, amelyek megvásárolhatóak és letölthetőek cikkekhez illusztrációként. Azaz nem valódi vásárlók és szakemberek szerepelnek rajta. Ennél fogva pedig a vélemények is hiteltelenek, előre megírt, rendkívül pozitív üzenetek.

Ne hagyjuk, hogy az olcsóság elcsábítson!

Sajnos egy jó minőségű hallókészüléknek van egy árkategóriája, így a jóval alacsonyabb ár sokat elárul a minőségről is. Való igaz, hogy az olcsóbb termék vonzó lehet, ám hosszú távon ez az összeg kidobott pénzzé válik, amikor rájövünk, hogy a megrendelt készülék nem fér a fülünkbe, sípol, mindent felerősít, szétesik.

Legyünk körültekintőek hallókészülék vásárlásakor, és ne egy olyan eszközön próbáljunk spórolni, ami jelentősen meghatározza, milyen életminőséget tudunk fenntartani vele a hétköznapokban. Vásároljunk megbízható helyen hallókészüléket!

Halláspontjainkban mi segítünk kiválasztani a megfelelő készüléket, biztosítunk próbahordást, és előtte pedig alapos orvosi és hallásvizsgálatot végzünk! Foglaljon időpontot ingyenes hallásvizsgálatra itt!