Ne dobd el a telefont! – tippek, hogy a telefonálás újra öröm legyen

Ma már természetesnek vesszük, hogy a kommunikációnk mindennapos része a telefonálás, és csak akkor vesszük észre, hogy milyen sokszor van rá szükségünk, ha hirtelen nehezítetté válik a használata. Nem csoda, hogy a halláscsökkenéssel élők többsége a telefonálás nehézségét említi meg elsők között, ha arról kell beszélni, mi zavarja őket legjobban a hallássérülésük meglétével kapcsolatban.

Egy 2017-es felmérés, amit az Ideas for Ear készített, egészen konkrét adatokat is elárul arról, miként gondolkoznak a halláscsökkenéssel élők a telefonálásról. A kutatásban több mint 1100 tizennyolc és nyolcvan év közötti hallássérült vett részt, többségük hallókészüléket használt, csak néhányan cochleáris implantátumot vagy egyéb hallásjavító eszközt.

Ne dobd el a telefont! - tippek, hogy a telefonálás újra öröm legyen

Forrás: Unsplash

A kutatásból kiderült, hogy a hallássérültek nagy része küzd a telefonálással, és keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel könnyebbé válhat számukra a telefonban a másik fél megértése.

A részt vevők válaszai több általános jelenségre is rámutattak a hallássérültek telefonhasználatával kapcsolatban:

  • A telefonhasználat nehézségei a halláscsökkenés mértékével nőnek.
  • A telefonhasználatról gyakran áttérnek az érthetőbb videóhívásokra.
  • A közepesen súlyos fokú és a súlyos fokú halláskárosodásban szenvedő válaszadók a leginkább csalódottak és stresszesek a telefonhasználat miatt, ők keresik legjobban az alternatív megoldásokat.
  • Az enyhébb fokban hallássérült válaszadók is keresik azokat a megoldásokat, amelyek könnyebbé teszik a telefonálás folyamatát.

Hiába jelent meg a technológia fejlődésével az e-mail és a különböző chat- és videóhívásokon alapuló kommunikációs platformok, még mindig a telefonálás a leggyorsabb és legbevettebb forma, amit használnak a mindennapokban. Érthető, hogy a legtöbben keresik a megoldásokat arra, hogy helyettesítsék vagy jobbá tegyék a használatát.

Hogyan válhat könnyebbé a telefonálás?

A telefonálás a halláscsökkenés megjelenésével attól válik egyre nehezebbé, hogy a hallás romlásával egyre nehezebben értjük meg, mit mondanak a vonal túlsó végén. Szerencsére erre is vannak megoldások.

Bár az Ideas for Ears kutatása említést tesz arról, hogy egy lehetséges megoldás lehetne a jövőben a digitális technológia fejlődésével az, hogy a telefonhasználók egyedi, személyre szabott hangot kapjanak hívásaikhoz, hogy azok tisztábbak, érthetőbbek legyenek tulajdonosuk számára. Ám ez még a jövő zenéje, addig azonban a jelenlegi technológiához tudunk fordulni segítségért.

Ne dobd el a telefont! - tippek, hogy a telefonálás újra öröm legyen

Forrás: Unsplash

Telefon erősítő kiegészítők

Kaphatóak vezetékes telefonra kiegészítő erősítők, amelyeket a hangszóróra helyezve felerősítik a hívó fél hangját. Előnyük, hogy mobilisak, gumírozott pántjuknak köszönhetően bármelyik telefonra felhelyezhetők, így extra erősítést kaphatunk általa.

Erősített telefonok

Beszerezhetünk erősített telefonokat is, amelyek extra erősítéssel segítik a jó beszédmegértést. Induktív hurokkal rendelkező hallókészülékkel, “T” állásba helyezve azt, kapcsolódhatunk a telefonhoz, ezzel jobb minőségű híváshangot kapunk. Ezek a telefonok általában rendelkeznek hangerő- és tónusszabályozó lehetőséggel is, amelyek tovább segítik a hívóhang érthetővé válását.

Vezeték nélküli technológia

A vezeték nélküli technológia előnye, hogy hallókészülékünk vezeték nélkül képes csatlakozni a televízióhoz, laptopunkhoz, zenelejátszókhoz és a mobiltelefonunkhoz is. Így tökéletes sztereóban továbbítja az audio jeleket mindkét fülbe, ezáltal még zajos környezetben is jobb beszédértést biztosít. A hívás érkezésekor automatikusan átvált minden programról telefonos üzemmódba, és azonnal hallhatjuk a hívó fél hangját.

Mi van, ha még így sem megy a telefonálás?

Ha megvan az a technológia, ami segít a lehető legérthetőbbé tenni számunkra a hívás hangját, érdemes türelmesen állni az új helyzetünkhöz. Ne várjuk el rögtön magunktól, hogy mindent értsünk! Először próbáljunk telefonálni közeli családtagjainkkal, akiknek ismerjük a hangját. Kezdjük lassabb tempóban a beszélgetést, odafigyelve a szavak tagolására, és ismételtessük el bátran az elhangzottakat, ha nem értettük elsőre! Fokozatosan ismerkedjünk a családtagjaink után a barátaink hangjával is, idővel, ha megszokjuk ismerőseink hangját, könnyebben megértjük majd őket a telefonon keresztül is.

Nálunk kipróbálhatja helyben a kommunikációs segédeszközeinket, jelentkezzen be hozzánk az Önhöz legközelebb lévő Halláspontunkon!Segítünk, hogy magabiztosan kezelje telefonhívásait!