Május a jobb hallás és beszéd hónapja

Az Amerikai Egyesült Államokban 1927 óta minden év májusa a jobb hallás és beszéd hónapja. A BHSM (Better Hearing and Speech Month) program célja, hogy felhívja a figyelmet a hallás- és beszédproblémák jobb megismerésére és a többféle kezelési lehetőségre.

A programot az Amerikai Beszéd-Nyelv-Hallás Egyesület (ASHA) indította annak érdekében, hogy tudatosítsa: a halláscsökkenés és a beszédzavarok kezelhetőek, ezzel pedig jelentősen javítható az életminőség.

1986-ban Ronald Reagan, az Egyesült Államok akkori elnöke (aki maga is hallókészüléket viselt) hivatalosan is a jobb hallás és beszéd hónapjává nyilvánította májust.

Május a jobb hallás és beszéd hónapja

Fénykép: 123RF

Az ASHA mellett az AAA (Amerikai Audiológiai Társaság), és mára már minden hallókészülék és cochleáris implantátum gyártó csatlakozott a kezdeményezéshez.

1927-ben még nem tudtuk, de ma már igen:

A legtöbb beszéd- és hallásprobléma kezelhető. Felismertük, hogy a hallásproblémák már újszülött korban felfedezhetők és a korai felismerés és kezelés nagymértékben támogatja a gyermek fejlődését. Rendelkezésünkre áll a technológia, hogy a hallásproblémák kezelése már csecsemőkorban elkezdődhessen, így ezek a gyermekek teljes értékű életet élhetnek a halló világban.

A program további célja

Folytatni kell a szülők tudásának gyarapítását, képezni kell az új audiológusokat és az új tanárokat a beszéd- és hallászavarok felismeréséről, hatásairól. Hiszen sok olyan hely van, ahol ezek a zavarok még mindig nem kapnak elegendő figyelmet, pedig a hallás- és beszédproblémával élő gyermekek speciális foglalkozást igényelnek.

Segítünk abban, hogy ez megváltozzon!

Ehhez az szükséges, hogy mi, emberek ne betegségként, fogyatékosságként tekintsünk a más, vagy saját hallás- illetve beszéd nehézségeinkre, hanem egy természetes, ám javítandó állapotnak lássuk azt.

  • Keresd a megoldást és keress fel egy hallásgondozót!
  • Figyelj oda a szeretteidre és magadra is!
  • Ha azt tapasztalod, hogy segítségre van szükség hallás- és beszéd terén, kérj időpontot ingyenes hallásvizsgálatra!

Az audiológus:

  • Felderíti a halláskárosodás okait.
  • Felhívja a figyelmet a megelőzésre.
  • Megfelelő hallókészüléket és terápiát ajánl.

Mindezekkel megkönnyíti a mindennapokat azok számára, akiknek nem tökéletes a hallásuk.