Minden, amit tudni akartál a hallókészülékkel repülés részleteiről!

Ha repülni készül az ember, az mindig stressz. Mekkora táskát vihetsz fel? Mi van, ha túl sokat pakoltál be? Vajon a gyűrűt le kell húzni az ujjadról ellenőrzéskor, vagy nem? (És ha igen, hogy oldod meg, hogy a bedagadt ujjadról leszedd?) Érthető, ha friss hallókészülékesként még azon is aggódni kezdesz, hogy a hallókészüléked vajon mennyire bonyolítja meg a felszállásodat. Szerencsére pánikra semmi ok! Mi megmondjuk, mit kell tenned!

Minden, amit tudni akartál a hallókészülékkel repülés részleteiről!

Forrás: Unsplash

,,A hallókészülék felrobbanhat a fülben repülés közben.”

vagy hogy

,,Lezuhanhat a repülőgép a hallókészülék miatt.”

A valóság ennél sokkal barátságosabb. Mi most igyekszünk megválaszolni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a hallókészülékkel repüléssel kapcsolatban.

Ki kell venned a hallókészüléket ellenőrzéskor?

A kérdés abszolút érthető. A hallókészülék sokkal több egy szimpla segédeszköznél a viselője számára. Senki nem szereti, ha más megnézi, esetleg hozzányúl, annak a gondolata pedig, hogy elvehetik tőle, végképp a kétségbeesés szélére sodor néhány embert, ami érthető is: hallókészülék nélkül boldogulni a hétköznapokban vagy a nyaralás alatt diszkomfort érzetet jelent.

Szerencsére jó hírrel tudunk szolgálni! Mivel a hallókészülék nincs azon a listán, amin azok az elektronikus eszközök találhatóak, amelyeket ellenőriznek, vagy be kell mutatni ellenőrzés során, így nem kérik, hogy vedd ki. Nyugodtan bent hagyhatod a füledben, miközben áthaladsz az ellenőrzőponton.

Felvihetem a hallókészülékem a repülőre, illetve ki kell kapcsolnom a repülőn?

A kérdés létjogosultsága nem elvitatható, hiszen a mobiltelefonoknál és laptopoknál felmerül a kérés, hogy állítsuk át repülőgépes üzemmódba. Illetve az akkumulátorok is csak korlátozott számban vihetőek fel a légitársaság járataira. Vajon a hallókészülékek esetében mi az elvárás?

Minden, amit tudni akartál a hallókészülékkel repülés részleteiről!

Forrás: Unsplash

A legtöbb légitársaság honlapján az olvasható, hogy az olyan hordozható elektronikus eszközök, mint például mobiltelefonok, e-könyv-olvasók és táblagépek, felvihetőek a repülőgépre, csak ügyeljünk arra, hogy azokat repülőgépes üzemmódban használjuk. Csupán a nagyobb méretű elektronikus eszközöket – mint például a laptopokat – kell a felszállás és a leszállás idejére elhelyezni a megfelelő tárolóban.

Egyes elektronikus eszközök azonban korlátozás nélkül használhatók a repülés teljes ideje alatt , ezek a következők:

  • szívritmus-szabályozók;
  • hallókészülékek;
  • beültetett orvosi eszközök;
  • elektronikus idegstimulátorok.

Tehát nyugodtan használhatjuk a hallókészülékünkent a repülőút alatt, minden feltétel nélkül!

Tönkre fog menni a hallókészülék, ha azzal utazom?

Rémisztő lehet erre gondolni, de nincs miért aggódnod! Hasonlóan a laptophoz, a telefonhoz, és más elektronikus eszközökhöz, a hallókészülék sem szenved károsodást, ha a levegőbe emelkedsz vele a repülés során.

Fájni fog a fülem a nyomástól, ha bent hagyom a fülemben?

A repülés elképesztő folyamat, amely során elkerülhetetlen, hogy a szervezeted megérezze a környezetbeli változásokat. Ennek hatásait elsősorban felszálláskor és leszálláskor tapasztalhatod, amikor a kabin nyomása csökken.

Minden, amit tudni akartál a hallókészülékkel repülés részleteiről!

Forrás: Unsplash

A fülkürt képes kiegyenlíteni a külső légnyomás változásait, azonban le- és felszálláskor gyorsabban változik a légnyomás, mint a dobüregben, ezért küzdünk füldugulással, átmeneti halláscsökkenéssel vagy fülfájdalommal. Ilyenkor javasolják, hogy rágózzunk, szopogassunk cukorkát, nyeljünk néhányat, vagy ásítozzunk, ezek a mozdulatokkal át tudjuk szellőztetni a középfülünket, gyorsabban megszűnnek a kellemetlen panaszok.

Érdemes le-és felszálláskor kivenni a hallókészüléket is, hogy ne dugítsuk el a hallójáratot, és jobban szellőzzön a fülünk, de egyénenként és repülőutanként eltérő, hogy éppen mennyire vagyunk érzékenyek a nyomáskülönbségre.

Amit mindenképpen érdemes észben tartanod, hogy ne ijedj meg, ha repülés során fellép nálad fülzúgás, vagy felerősödik a meglévő fülzúgásod. Ezek a repülőút után megszűnnek.

Érdemes a szárny első részébe foglalni ülőhelyet, ahol a motorzaj nem olyan hangos, így jobban tudsz pihenni az út alatt. Füldugó használatával is ki tudod szűrni a gépzajt, ám tartsd észben, hogy a zaj kiszűrésével a fülzúgás felerősödhet. Erre az esetre érdemes beszerezned egy fülben viselhető zajgenerátort vagy hangterápiás hallókészüléket, ami a külső zajokkal együtt a fülzúgást is elfedi.

Ha eddig esetleg az tartott téged távol a repüléstől, hogy nem élvezheted a hangokkal együtt a nyaralást, vagy hogy nem tudsz pihenni a repülőgépen a fülzúgásod és a fülfájdalom miatt, mi ebben tudunk segíteni!

Halláspontjainkban kipróbálhatod hangterápiás eszközeinket, és segítünk kiválasztani a számodra megfelelő hallókészüléket is, hogy az új élményeket hangjaikkal együtt is élvezhesd! Sőt, egyedi, a saját hallójáratodra formált füldugót is tudunk készíteni a számodra! Foglalj ingyenes hallásvizsgálatra időpontot hozzánk már most!