Hallókészülékkel az iskolapadban
Hogy könnyebb legyen az a bizonyos iskolatáska…

Van, aki számára már kisiskoláskorban is természetes, hogy a hallókészüléke ugyanolyan fontos kellék a suliban, mint az iskolatáska, de van, aki középiskolában, főiskolán fogadja csak a készüléket hű társául a tananyag mellé. Ezzel pedig a készülékviselés minden előnyét és hátrányát a keblére öleli. Hamarosan becsöngetnek!

De nehéz az iskolatáska

Ha egy kisgyermek úgy megy suliba, hogy rosszul hall, és emiatt hallókészüléke van, sajnos nem csak megértéssel találkozik a társai részéről. Gondolj csak bele, még egy teljesen egészséges gyermeket is mennyi mindenért csúfolnak a suliban. Ezt ugyan mindenki túléli, de nem mindegy, hogy hurcol-e tovább lelki sebeket.

Ha a te gyermeked is érintett, tanítsd meg neki, hogy természetesen beszéljen az állapotáról. Sokszor ugyanis az a legnagyobb gond, hogy maga a készülékviselő szégyelli a fülében lévő kis készüléket.

Ha nagyon cikizik az osztálytársak, az osztályfőnökkel, és a szülőkkel való megbeszélés csodákat tehet.

Ha elkeseredésében nem szeretné hordani, beszélgess vele, és mondd el neki, hogy így sokkal jobban tudja tartani a tempót a többiekkel, és jobb jegyeket hozhat haza. Tanítsd meg rá, hogy igenis kérdezzen rá, ha nem ért valamit. Ha gondjai vannak, beszélgess vele!

Hallókészülékkel az iskolapadban

Forrás: 123RF

Ha valakinél szükség van hallókészülékre, legyen gyermek, vagy felnőtt, de nem hordja, csak magával szúr ki. Használjuk ki a lehetőséget, hogy jobban halljunk!

Ballag már a vén diák, tovább, tovább…

A gimnázium, a szakközépiskola sokszor nem csak a tanulásról, hanem a kőkemény klikkesedésről is szól, de szerencsére ebben az életkorban már nem jellemző, hogy valakit is kiközösítenének a rossz hallása miatt.
Készülékviselés mellett is szükség lehet viszont a társak jegyzeteinek elkérésére, és a tanárok együttműködésére. Például, egy hallássérültnek nehézséget okoz, ha a tanár járkál előadás közben, és nem látja a száját. Vagy, ha nem megfelelően artikulál, esetleg túl halkan beszél a tanár. Titkolni tehát nem érdemes a készülék meglétét, levenni pláne nem, mert nélküle csak rosszabb a helyzet.

Jegyezd meg, ha te elfogadod magad, mások is könnyebben elfogadnak. Ha pedig visszautasítással találkozol, ne vedd magadra, az a másik embert minősíti.

Az iskolai ünnepségek, a mikrofonos ünnepi beszédek kész horrorként érik a hallókészülékeseket, mert ritka az a készülék, ami az így érkező hangokat megfelelően, torzítás nélkül képes visszaadni.

A nagybetűs élet hajnalán

Hallássérültként ülsz be a főiskolai, egyetemi padba? Engedd meg, hogy gratuláljunk! Ha idáig eljutottál, most fellélegezhetsz, a csoporttársaid valószínű egytől-egyig értelmes, intelligens emberek, akik nem csinálnak ügyet a hallássérülésedből. A nagy termek ugyan nem kedveznek a jó megértésnek, de ott a könyvtár, és mások jegyzetei is. A tanároktól is kérhetsz segítséget bátran.

Kérhetsz akár jeltolmácsot is, és egyéb hallást segítő eszközöket. Egy hallássérült számára a nyelvvizsga szóbeli részének is külön menete van. Érdeklődj ezekről a lehetőségekről az audiológosodnál, a helyi siketeket vagy nagyothallókat segítő szervezetnél, és a nyelvvizsga központokban is. Az egy dolog, hogy rosszabbul hallasz, de vannak jogaid!

Ha pedig még nincs hallókészüléked,ingyenes hallásvizsgálatra itt jelentkezhetsz!

Ideje beszerezned egyet, hogy könnyebben vedd az iskolai akadályokat!