Gyűjtsd be a hallókészülék viselés előnyeit!

Sok hallássérült szégyelli az állapotát, és ahogy csak tudja, titkolja. Ám, ha már átlépi a nagyothallás egy bizonyos fokát, igazából nem tudja titkolni, hogy nehezen hall. Kivéve persze, ha szinte teljesen leredukálja a társasági életét. Ám, még ekkor sem menekülhet saját magától. A rettegett hallókészülék általában csak távolról mumus, ha a rászoruló kipróbálja, meg sem akar már válni tőle.

Szokták mondani, hogy a hallókészülék is csak olyan, mint a szemüveg, ha rosszul hallunk, viselni kell. Igen ám, de valamiért azt gondoljuk (tévesen), hogy a társadalmunkban sokkal negatívabb megítélést kap az, aki kevésbé hall jól, mint a társai. Biztosan hallottad már gyermekkorodban te is a „Süket vagy?!” felszólítást, akár volt hallásproblémád, akár nem. Nos, senki sem szeretne hátrányba kerülni, és süketnek tűnni. Megtanultuk, hogy a gyengeségeinket el kell rejteni.

A nagyothallók nagyszerűen tudják tettetni, hogy ők bizony mindent értenek, csak épp, csendesek, és magukba fordulóak. Bölcsen bólogatnak egy társalgás kellős közepén akkor is, ha épp a szóban forgó történet felét sem értik. Sőt, akár ki is színezik maguknak, és próbálják kikövetkeztetni, hogy miről lehet szó.

De rákérdezni csak akkor szoktak, ha már végképp veszve van minden, és muszáj. Egyébként csendes megfigyelőknek, introvertált típusúaknak tűnnek, olyanoknak, akik nem is igazán vágynak mások társaságára.

Pedig egy hallássérült sokszor csak álarc mögé rejtőzik, inkább, mint hogy felfedje a valódi egyéniségét.

Gyűjtsd be a hallókészülék viselés előnyeit!

Fénykép: 123RF

  • Sokat olvas, írogat, feliratos filmeket és műsorokat néz, fényjelzős telefont vesz, és sorra mondja le a társasági eseményeket.
  • Az iskolában a tanár magyarázatát a tankönyvben olvasottakkal próbálja kiegészíteni, és soha nem sugdolózik a padtársával, mert amúgy sem értené, amit mond.
  • Nyugdíjasként próbál szájról olvasni, és kétségbe esik, ha nem érti, amit az unokája gügyög. A kasszánál is ahhoz a pénztároshoz megy, akinek jobb a kiejtése.

Szégyelli az állapotát. Pedig, ha kipróbálná, hogy milyen egy hallókészülék, tudná, hogy kinyílik általa a világ. Igen, a forgalom hangja még zajosabb, és beférkőznek az életébe az idegesítő hangok, de akkor is. Végre érti, miről beszélnek mellette a pénztárnál, be tud szállni a baráti társalgásba, és nem kell maximális hangerőn bömböltetni a rádiót, vagy épp a telefont sem beszélgetés közben.

Optimistább, magabiztosabb lesz, végre szervez találkozókat, el mer menni a moziba egy szinkronizált filmre is, és nem kérdez vissza, ha valaki halkabban szól hozzá. És ez még csak a hab a tortán. Azzal, hogy hordja a készüléket, éberen tartja az elméjét, javul a memóriája, és a tanulási készsége.

Te is szeretnél egy jobb, teljesebb életet? A cég hallásgondozói egy jó készülékkel hozzásegíthetnek ehhez. Gyere el hozzánk ingyenes hallásvizsgálatra, és találd meg te is azt a hallókészüléket, ami biztos belépést nyújt egy szebb, kommunikációban gazdagabb élet felé.