Miért olyan fontos az illeszték szerepe?

A hallókészülékről legtöbbször maga a fül mögött ülő technológia jut az emberek eszébe, pedig korántsem az a hallókészülék egyetlen része. A fülben levő illeszték szerepe legalább olyan fontos, mint annak a technológiának, ami a hangot befogja a környezetből, átalakítja, és továbbítja a fül felé.

Ám, hiába továbbítja a fül felé a hangot, ha a fülilleszték nincsen a helyén. Anélkül csak éktelen sípolás fog hallatszani.

Mi is pontosan az illeszték szerepe?

A fülillesztéket a fülkagylóba és a hallójáratba illesztjük, szerepe pedig sokoldalú. Elsősorban rögzíti a hallókészüléket a fülünkhöz, és megfelelő helyzetben tartja azt a fülünkön az illesztéket és a hallókészüléket összekötő cső segítségével.

Miért olyan fontos az illeszték szerepe?

Forrás: depositphotos.com

Ez nem tűnik különösen bonyolult dolognak, azonban, ha az illeszték nem megfelelő, vagy a cső magassága nem jó, könnyen szerezhetünk hosszan gyógyuló sebeket a fülünkön.

A hallókészülék elmozdulásával pedig a hang sem jut el megfelelően a belső fülbe, helyette folyamatos sípolásra számíthatunk.

Híd a külső környezet és a belső fül között

Ideális esetben a zárt típusú fülilleszték teljesen kitölti a fülkagylót, és hermetikusan lezárja a hallójáratot, nem engedi, hogy levegő jusson bele. Így vezeti a hangot a hallókészülékből a hallójáraton át a dobhártyához, így biztosítja az összeköttetést a hallókészülék és a belső fül között.

Rajta múlik, hogy a hallásélmény minőségi lesz-e. Hiába van csúcstechnológia a fülünkön, ha az illeszték nem illeszkedik tökéletesen a fülünkre: a hang torzul, a hallókészülék használhatatlanná válik.

Léteznek nyitott típusú fülillesztékek is, ezek nem töltik ki a hallójáratot, és természetesebb hangzást biztosítanak. Az, hogy milyen típusú illeszték kerül a hallókészülékünkre, a halláscsökkenés mértéke és típusa határozza meg. Minél súlyosabb hallásveszteség áll fenn, annál fontosabb, hogy az illeszték jól záródjon, ugyanis ezzel is egy plusz erősítést kap a hallókészülék által felerősített hang.

Milyen a jó fülilleszték?

Ha kézhez kapjuk az illesztékünket, első alkalommal szoknunk kell a viselését. Pár nap megszokási idő után azonban már érezhetjük, hogy megfelelően készült-e el a fülünk számára. Ha a következő kritériumok teljesülnek, akkor biztosra vehetjük, hogy az illesztékünk megfelelően lett elkészítve.

Miért olyan fontos az illeszték szerepe?

Forrás: iStock

1. Kényelmes a viselése

Az illesztéknek tökéletesen kell illeszkednie a hallójárathoz, ami azért kihívás az illeszték készítő szakembereknek, mert nincs két egyforma fülkagyló a világon. Mindenkinek egyedi fülillesztékre van szüksége, ráadásul a fülkagyló az idő haladtával változik: nő, formálódik, nyúlik. A fülillesztéknek ehhez is igazodnia kell.

Ha az illeszték szinte észrevehetetlen, nem nyom, nem kelt a fülünkben viszkető érzést, akkor elégedetten hordhatjuk tovább.

Ha mégis nyomó érzés jön létre a fülben, akkor csiszolásra lehet szükség, ritkább esetben új illesztéket kell készíttetnünk.

A viszketés általában az illeszték anyaga miatt fordul elő, a szilikon kiválthat allergiás reakciókat a fülünkben. Ilyenkor érdemes inkább kemény, félkemény vagy testhőre lágyuló anyagból kérni az illesztékünket.

Sőt, be lehet vonni különböző, antibakteriális védőréteggel is, ami segíthet az allergiás reakciók megelőzésében is.

2. Nem sípol

Ha a fülilleszték jól van elkészítve, a hallókészülék nem sípol. A jó illeszték ugyanis pontosan illeszkedik, és hermetikusan lezárja a hallójáratot, ezzel megakadályozza, hogy a hallókészülék gerjedjen.

Ugyanis ha a hallójárat fala mentén beszökik a levegő, az elektromos visszacsatolás következményeként fülsértő fütyülés zavarja meg a hallókészülék rendeltetésszerű használatát.

3. Jó hangminőséget biztosít

A megfelelően elkészített illesztékkel jó hallani. Csökken a háttérzaj, tisztább a beszéd érthetősége, amit úgy tesztelhetünk, hogy a nehezen érthető sziszegő mássalhangzók is érthetőbbé válnak.

A hallójáratban nem szerencsés az erős nyomás, ezért azt úgynevezett szellőzőfuratokkal szokás szabályozni. Ezeknek a furatoknak segítségével enyhül a hallójáratban a nyomás, a hallókészülék használatát viszont nem zavarják.

A szellőzőfuratok átmérőjének és hosszának variálásával akár a hangok minőségét is lehet szabályozni: a mély vagy magas hangokat erősíthetjük.

Miért olyan fontos az illeszték szerepe?

Forrás: centralparkent.net

A jó fülilleszték nélkülözhetetlen a jó halláshoz. Ha nem sikerül szakszerűen elkészített illesztékhez jutnod, az egy sor kellemetlenséget jelent: visszaesett kommunikációt, sajgó fület, rosszabb hallást és extra stresszt.

Mi tisztában vagyunk azzal, hogy a hallókészülék beállítása mellett a szakszerűen elkészített illeszték is fontos! Jelentkezz be bármelyik halláspontunkba, ahol elkészítjük számodra a legideálisabb fülillesztéket!