Egy kütyü, amivel idén nem maradsz ki az ünnepi családi beszélgetésekből!

A karácsony magával hozza a rokoni, családi összejöveteleket, az otthonok megtelnek emberekkel, az asztalokat roskadásig belepi mindenféle ünnepi finomság. Sokan szeretik ezt az időszakot, mert a távolabbi, rég nem látott rokonaikkal ekkor újra találkoznak, de hallássérültként ezek az események keserédes örömként maradhatnak meg bennünk.

Egy kütyü , amivel idén nem maradsz ki az ünnepi családi beszélgetésekből!

Forrás: Pexels

Nem könnyű halláscsökkenéssel megélni ezeknek a helyzeteknek a meghittségét. Mivel alapvetően egy kommunikációs helyzetről van szó, nehézségekbe ütközhetünk abban, hogy igazán közel kerüljünk a jelenlévőkhöz.

Pedig mikor máskor tudnánk megerősíteni azokkal a kapcsolatot, akiket ritkábban látunk, ha nem a karácsonyi ünnepi vacsora idején?

Minden halláscsökkenéssel élő eltérő módon éli meg ezt. Van, aki egészen jól boldogul, de van, akinek komoly kihívás három főnél nagyobb társaság beszélgetését követni, pláne bekapcsolódni. Különösen frusztráló ezt karácsonykor megélni.

Mi okozhat problémát?

Az, hogy a szeretteink sokan vannak, és egyszerre beszélnek. Nem tudjuk jól differenciálni a hangjaikat, és így nehezen is értjük őket. Forgolódnak, takarják egymást, így szájról olvasni sem egyszerű. Azok, akik nincsenek velünk napi, heti szinten együtt, nincsenek úgy tekintettel arra, hogy mindent értsünk, ahogyan a közeli hozzátartozóink.

Kellemetlen emlék egy olyan családi összejövetel, ahol úgy érezzük, nem figyelnek ránk.

Ahol erőlködni kell, hogy értsük, miről beszélnek a többiek. Sokszor esélyünk sincs arra, hogy mi is megosszuk a gondolatainkat. Könnyű ebbe belefáradni és feladni a próbálkozást. Rákényszerülünk, hogy visszavonuljunk és ránk telepedik a kirekesztettség, magány érzése.

A hallás és a beszédértés nem ugyanaz!

Sokan tévesen azt hiszik, hogy ha hallókészüléket kapnak, azzal azonnal érteni fogják a körülöttük elhangzó beszédet. Ez sajnos, nincs mindig így,
ez függ a halláscsökkenés típusától és mértékétől, és attól is, hogy a számunkra megfelelő hallókészülék került-e a fülünkbe.

Egy hallókészülék képes visszahozni a kiesett frekvenciákat, vagy azok egy részét. Képes hallhatóvá tenni ezeket a régebb óta nem hallott hangokat, zajokat. Szerencsés esetben – vezetéses halláscsökkenésnél nagyobb eséllyel – a hallott beszéd értelmessé is válik számunkra. Ez azonban sokszor időigényes folyamat, hiszen nekünk is meg kell szoknunk az új hangjainkat, és agyunk hallóközpontjának is meg kell tanulnia felvenni a ritmust, újra értelmezni azt, amit a csendesebb, hallókészülék nélküli időszakban elfelejtett.

Ám még így is előfordulhat, hogy lesznek szituációk, amikor a meglévő beszédértésünk nem elég ahhoz, hogy megbirkózzunk a társas helyzetekkel. A hallókészülékünkből ki tudjuk hozni a maximumot, ám az nem biztos, hogy minden helyzetben teljesen támogatni tudja a beszéd megértését.

A hallókészüléknek is megvannak a korlátai!

Ezzel nincsen semmi baj, ez kivédhetetlen része a hallókészülék ellátásnak. Ezekre a helyzetekre jelenthet megoldást egy kiegészítő kommunikációs segédeszköz. Ezek vezeték nélkül működnek, képesek csatlakozni a hallókészülékhez és a telefonhoz is.

Ezek az eszközök segíthetnek abban, hogy azt a plusz erősítést, technikát megadják még nekünk és a hallásunknak, ami ahhoz szükséges, hogy jobban boldoguljunk bizonyos kommunikációs helyzetekben:

Egy kütyü , amivel idén nem maradsz ki az ünnepi családi beszélgetésekből!

Forrás: Pexels

  • családi összejövetelekkor,
  • telefonálás során,
  • konferencia beszélgetés közben,
  • előadásokon,
  • egyetemen, iskolában,
  • munkahelyi, baráti találkozókon.

Működési elve nagyon egyszerű: az asztalra kihelyezett mikrofon begyűjti a hangokat, és felerősítve azt egyenesen a hallókészülékünkbe juttatja. Ezáltal olyan előnyökhöz juthatunk, amit a hallókészülék önmagában nem képes megadni:

a háttérzaj kevésbé hallatszik, a beszéd tisztábbá, érthetőbbé válik.

Megkérhetünk egy-egy személyt is, aki sokat beszél, vagy nehezebben értjük, hogy akassza a nyakába az eszközt, akkor az ő hangja válik tisztábbá, hangosabbá.

Sokféle kommunikációs helyzet okozhat nehézséget, és szinte mindegyikre létezik technológia, ami megkönnyítheti számunkra a kommunikációt. Ne féljünk megismerkedni ezekkel a technológiákkal, ne engedjünk abból, hogy az Ünnepeket teljes, aktív részvétellel éljük meg! Halláspontjainkban kipróbálhatóak ezek az eszközök, foglaljon időpontot itt!