Ebből maradsz ki, ha nem hordod a készüléked

Már van hallókészüléked, de mégsem hordod, mert szégyelled? Miért rejtegeted a fiókban? Ott sajnos nem tud segíteni téged a mindennapok hangokra kiélezett erdejében. Ha pedig bár vágyakozol utána, de még nincs, ne restelld belevetni magad a kiválasztás procedúrájába, hiszen nélküle ezernyi színes, hallható dologról, és élményről maradsz le. Soroljuk, mi mindenben nem lehet részed.

A felsorolás nem teljes, és a hallási állapotodtól függ. Lehet, hogy valamelyiket egyáltalán nem hallod, míg másokat sokkal gyengébben, mint mások. De erre is csak akkor fogsz rájönni igazán, ha már társad a füles.

Madárcsivitelés

Ezernyi lágy trilla, mely a természetben, vagy a városok zöldövezeteiben üdíti az ember lelkét. Már minimum ezért megéri a hallókészülékesek táborát gyarapítanod.

Kapucsengő

Vannak olyan halk és vékony hangon cincogó, sípoló csengők, melyekre egy hallássérült a füle botját sem mozdítja. Persze, ők általában a mély, berregő hangú csengőket részesítik előnyben. Attól pedig többnyire a jól hallók a falra másznak.

Ebből maradsz ki, ha nem hordod a készüléked

Forrás: 123RF

Gyereksírás

Ugyan nagyon ritka, hogy egyáltalán nem hallható egyetlen kis hangocskája sem, de tény, hogy a rosszabb hallásúak pont azt a fülsüketítő hangfoszlányt nem érzékelik, amitől mások befogják a fülüket. Igaz, annak is megvan az előnye, ha egy gyermek sírását a megszokottnál nyugodtabban tudja valaki kezelni, de végtére is, akkor is meg vagy fosztva valamitől, amiből mások nem maradnak ki, és ha még a saját gyerekedről is van szó, ez bőven fájdalmas dolog.

Arról nem is beszélve, hogy a babák nem mindig bömbölnek a torkuk szakadtából, néha csak nyögdécselnek fájdalmukban, vagy pihegnek. Nem jó ómen, ha nem tudsz a segítségére sietni, mert a kicsi felhergelheti magát, és utána nehezebben tudod megnyugtatni.

A kés, kanál, villa karistolása a tányéron

Ezt az egyet örülhetsz, ha megúszod, mert ritka éles hangjuk van, ha például épp cafatokra vágsz egy hússzeletet. De mivel neked fogalmad sincs, milyen idegesítő, nem is tudod magad visszafogni.

Elég kellemetlen, ha rád szólnak emiatt.

Nem részleteznénk ki, de vannak még hangok, amik hiányozhatnak az életedből:

 • cicanyávogás, és egy csomó állatka hangja, mint például egércincogás
 • csámcsogás (igen, a sajátod is)
  a papucs csoszogása
 • suttogás
 • kerékpárcsengő
 • az autó irányjelzőjének kattanása
 • az a jól ismerhető hang, amikor az újságod a postaládába kerül
 • a hazaérkező párod kulcscsomójának zörgése a zárban
 • a mobilod csengése
 • a tenger vizének ringatózása

Ebben a felsorolásban még csak ez enyhe és közepes halláscsökkenéssel rendelkezők hiányai szerepelnek. A súlyos hallássérültek mindennapi életéből sokkal fontosabb hangok esnek ki.

Természetesen a lista nem teljes. Láthattad, hogy vannak olyan hangok, amik igazából mellőzhetők, és akadnak olyanok, melyek létfontosságúak volnának, hogy halld őket.

Az a helyzet, ha nem érted jól a beszélgetést, és emiatt nem szeretsz kommunikálni, már hallókészülékért kiált.

Annak érdekében, hogy te se maradj ki a jóból, gyere el ingyenes szűrővizsgálatra, és tedd meg az első lépéseket a jobb hallás világa felé. Akkor is várunk, ha már van készüléked, de eddig csak porosodott. Bevizsgáljuk, és megnézzük, romlott-e a hallásod.

Szeretettel várunk!
A cég hallásgondozói