A dohányzás is rizikófaktor!

A csapból is az folyik, hogy a dohányzás tüdőrákot okozhat, jelentősen növeli a szívinfarktus és a különböző trombózisok kockázatát, impotenciát és még számtalan egyéb betegséget okozhat. Ezeket újabban a dohánytermékek csomagolásain elrettentő fotókkal is illusztrálják.

Az kevésbé ismert tény viszont, hogy a dohányzás a hallásra is káros hatással lehet.

A dohányzás is rizikófaktor!

Forrás: Pexels

A nikotin általános hatása ugyanis, hogy érszűkületet okoz, mely a test bármely részén, azaz a fül környékén is előfordulhat. Ha a belső fül és a hallóidegek ezáltal kevesebb vért kapnak, akkor a hallás tartósan károsodik. A rizikó annál nagyobb, minél többet dohányzik az ember.

Ami még rosszabb hír, ez ugyanúgy igaz azokra is, akik nem dohányoznak, de dohányosokkal élnek együtt vagy olyan munkahelyen dolgoznak, ahol akkor is jelen vannak, ha a kollégák épp cigarettáznak, azaz valamilyen okból tartósan passzív dohányosok.

A nemdohányzók azzal is tehetnek az egészségükért, ha a mindennapokban igyekeznek kerülni az olyan helyzeteket, ahol dohányfüstöt szívnak be. Ha olyan emberrel beszélgetünk, aki épp dohányzik, próbáljunk úgy helyezkedni, hogy a füst ne felénk szálljon, vagy egyszerűen kérjük meg, hogy akkor folytassuk a beszélgetést, ha ő már elszívta a cigarettát.

A gyermekeinkre különösen figyeljünk

Ha dohányzunk, ne velük egy helyiségben tegyük. Kamaszoknál pedig különösen fontos, ha a saját gyermekünk nem is dohányzik, de figyeljen ő is arra, ha a társai cigarettáznak, ő lehetőleg kevés füstöt szívjon be.

Dohányosok és a passzív dohányosok számára is ajánlott időközönként a hallásvizsgálat.

Ez Halláspontjainkban ingyenesen elérhető, gyors, fájdalommentes, és ha minden rendben van, akkor megnyugodva térhetsz haza. Ha probléma van, akkor viszont ott vagyunk, hogy segítsünk!

Ne feledd: minél előbb felismerjük a problémát, annál hatékonyabban tudjuk azt orvosolni.

Időpontot foglalok!