Tisztítás és gondozás Tisztítás és gondozás Szeretne többet tudni hallásáról? Iratkozzon fel hírlevelünkre! KÉSZÜLÉKE KARBANTARTÁSRA, JAVÍTÁSRA SZORUL? VÁRJUK SZAKÜZLETEINKBEN! Feliratkozom Időpontot kérek Működjön ismét hibátlanul

Tisztítás és gondozás

Ha már megtaláltuk a számunkra megfelelő hallókészüléket, akkor már csak arról kell gondoskodnunk, hogy minél tovább segítő társunk maradjon. A hallókészülékeket ugyan strapabíróra tervezték, de ha nem használjuk őket megfelelően a mindennapokban, hamar szervízelésre szorulhatnak. Ennek elkerüléséért azonban napi odafigyeléssel tehetünk.

Óvjuk a hallókészüléket a szennyeződésektől!

A hallókészülék mikrofonbemenete könnyen eltömődhet a mikroszennyeződésektől, így mindig csak tiszta és száraz kézzel nyúljunk hozzá! Ezzel nemcsak a hallókészülékeinket kíméljük, hanem a saját fülünket is.

A kezünkön sok baktérium megtapad, így amikor folyamatosan a fülünkhöz és az illesztékhez érünk, azok bevándorolnak a hallójáratunkba, kellemetlen gyulladásokat és fertőzést okozva.

Óvjuk a hétköznapok veszélyeitől!

Nem is gondolnánk, hogy a mindennapokban mennyi veszély leselkedik a hallókészülékünkre! Ilyen a rá lecsapó kisgyermek kéz vagy házi kedvenc, aki belemélyeszti a fogait és beborítja nedves nyáltengerrel.

Tisztítás és gondozás

Forrás: auditus.net

Tartsuk távol, biztonságos helyen tőlük a hallókészülékeinket!

Amikor éppen nem a fülünkben vannak, tartsuk őket a helyükön, egy jól zárható dobozban.

Bánjunk óvatosan a kozmetikai szerekkel!

A fülünk környékén használt kozmetikumok összetevői is beszivároghatnak a hallókészülék gépházába, amitől korrodálódhatnak az alkatrészek, ami a készülék meghibásodásához vezethet. Soha ne fújjunk hajlakkot a hajunkra, parfümöt a nyakunkra és ne púderezzük az arcunkat, ha a fülünkben van a hallókészülék, vagy legalább takarjuk le a kezünkkel.

A legnagyobb ellenség: a  nedvesség

Mivel elektronikai eszközről van szó, érthető, hogy a víztől és nedvességtől védenünk kell, ha szeretnénk, hogy jól működjön. Ugyan valamennyire csepp-és vízálló a hallókészülék, de ez készülékenként eltérő, az a biztos, ha elkerüljük a nedvességgel, párával járó helyzeteket.

Ha fürdünk vagy zuhanyzunk, ne hagyjuk bent a készülékeinket, sőt, a fürdőszobán kívül helyezzük biztonságba. A fürdőszobában mindenhová letelepedő pára is nedvességet juttat a finom ki vezetékek köré.

Strandolás és wellness hétvége során is helyezzük biztonságba a hallássegítő készülékeket, és mindig gondoskodjunk arról, hogy száraz legyen.

Alkalmazzuk az erre a célra kifejlesztett ápoló eszközöket!

Tisztítás és gondozás

Forrás: mg-dev.com

A hallókészülékünk szárazságát párátlanító eszközökkel tudjuk tartósan biztosítani, az erre alkalmas eszközöket be tudjuk szerezni a hallásgondozónktól.

A párátlanító eszköz lehet egy tégely, amibe szárító kapszulát helyezünk, ez elvonja a nedvességet a hallókészülékből. Modernebb alternatívája az elektromos szárító doboz, ami mechanikusan távolítja el a nedvességet és a port. Ennek továbbfejlesztett változata már UV-fénnyel is átpásztázza a hallókészüléket, így fertőtleníti is azt.

Bármelyiket is választjuk, fontos, hogy elem nélkül, nyitott elemkamrával helyezzük bele a hallókészüléket, a legjobb, ha a párátlanítást éjjel, alvás közben végezzük el.

Szenteljünk figyelmet illesztékünk tisztítására is!

Azon túl, hogy naponta érdemes áttörölni puha kendővel zsírtalanítás céljából a gépházat és az illesztéket is, időnként nagyobb tisztítást is kell végeznünk.

Mivel a fülünk fülviaszt termel, érthető módon az illesztékünk mindig piszkosabb lesz, mint a hallókészülék gépháza. Gondoskodnunk kell tehát a fülzsír eltávolításáról.

Tisztítás és gondozás

Forrás: auditus.net

Remek nedves fertőtlenítő kendőket kaphatunk, amellyel érdemes az illesztéket áttörölni, de hallókészülék tisztító sprayt is bevethetünk a fülzsír eltávolítására. Az illeszték furatából nagyobb kihívás megszabadulni a fülviasztól, erre a hallókészülék tisztítószerek közül legalkalmasabb a tisztító tabletta, ami folyadékban feloldódva kipezsegteti az illesztékből a szennyeződéseket.

Tisztítás és gondozás

Forrás: MedRx

Arra mindig ügyeljünk, hogy ha a tisztítás nedvességgel jár, mindig vegyük le az illesztéket a hallókészülékről és úgy tisztítsuk, nehogy nedvesség jusson a gépházba a csövön keresztül. Várjuk meg, míg az illeszték kiszárad, és csak utána helyezzük vissza. Ezt a folyamatot erre a célra kifejlesztett pumpával felgyorsíthatjuk. A levegő bepumpálásával gyorsan eltávolíthatunk minden nedvességet.

Az illeszték tisztán tartása azért is olyan fontos, mert ha eltömődik, a felerősített hang nem továbbítódik a hallókészülékből a fülünkbe, a hallókészülék nem tud működni.

Évente egyszer egy teljeskörű hallókészülék tisztitás is ráfér a készülékeinkre. Ekkor szakemberek teljes portalanítást végeznek a hallókészülék gépházában.