"A kanyar az úton nem az út vége, csak ha nem tudod bevenni.”
Helen Keller
Szeretne többet tudni hallásáról? Iratkozzon fel hírlevelünkre! Problémája van hallásával? Szakembereink segítenek megoldást találni. Feliratkozom Időpontot kérek Hallásproblémám
van

Slide Ki, mit csinál - szakemberek Hallásvizsgálat A hallásvizsgálat
menete
Kezelési lehetőségek

Ki, mit csinál- szakemberek

Akkor tudatosul bennünk igazán, hogy hallásunk mekkora érték számunkra, amikor felmerül a hallásvesztés gyanúja. Ekkor mindenki elbizonytalanodik, hogy merre is induljon el, mit csináljon, és legfőképpen: kihez forduljon, hiszen a halláskárosodás kezelése összetett feladat.

Decibel, hertz, hallásakusztikus

Már önmagában a halláskárosodással való szembesülés nagy terhet róhat ránk, nem könnyű még értelmeznünk is azokat az ismeretlen orvosi kifejezéseket, amelyeket a rendelőben hallunk. Könnyen összezavarodhatunk a különféle egészségügyi személyzetet leíró szavaktól is:

Tulajdonképpen mi is a különbség a fül-orr-gégész szakorvos, az audiológus, a hallásakusztikus és a szurdopedagógus között, és kihez mivel fordulhatunk?

Nem árt vele tisztában lennünk, ugyanis ezzel a négy szakemberrel nagy eséllyel találkozni fogunk, a halláskárosodás kezelése során.

A fül-orr-gégész szakorvos

Ki, mit csinál- szakemberek

Forrás: Dreamstime

Az első állomásunk, ha arra gyanakszunk, hogy hallásunkkal valami probléma van, a fül-orr-gégészünkhöz vezet. Ő az, aki a fül, orr és a torok betegségeinek diagnosztizálására és kezelésére szakosodott.

Az ő feladata, hogy feltárja azokat az esetleges fülbetegségeket, amelyekből a hallásproblémánk fakadhat. Általában elmondhatjuk, hogy azzal a hallásproblémával tud foglalkozni, melyek orvosi kezelést vagy műtéti eljárást igényelnek.

Ilyen például a fülzsír felhalmozódása a hallójáratban, amely orvosolható a hallójárat átmosásával, vagy a fülgyulladás, ami folyadékot halmozhat fel a középfülben, ami a dobhártya repedésével is járhat. Ha a gyulladás tovább terjed, csontbetegséget is okozhat, ami sebészeti beavatkozást igényel. De a vezetéses halláscsökkenés oka lehet az otoszklerózis, ami a hallócsontocskák betegsége, szintén műtéti beavatkozással orvosolható.

A fül-orr-gégész szakorvos gondoskodik rólunk akkor is, ha cochleáris implantátum mellett döntünk hallásmaradványos betegként. Ő is tagja annak a csapatnak, aki végigkísér bennünket a halláshoz vezető útnak ezen a módján.

Az orvosi kezelések befejezése után a fül-orr-gégész szakorvos átirányít bennünket az audiológushoz, aki megkezdi hallásunk gondozását.

Az audiológus

Ki, mit csinál- szakemberek

Forrás: Google

Az audiológus a hallás doktora. Egy olyan szakember, aki az egyensúlyproblémák és a halláskárosodás kezelésére és diagnózisára specializálódott gyerekek és felnőttek esetében is.

Általában az alábbi területeken segíthetnek nekünk:

Az audiológusok átfogó ismerettel rendelkeznek az emberi fülről, a hallás működéséről, a hallókészülékek működéséről, és a vesztibuláris rendszerről. Rendszeresen képzésekben részesülnek, hogy naprakészek legyenek abban, hogyan lehet visszacsalogatni a hallókészülékkel azokon a frekvenciákon is, ahol szinte alig érzékelünk valamit a fülünkkel. Ez fontos, hiszen csak így tudják számunkra a lehető legjobban beállítani a készülékünket.

A hallásakusztikus

Ki, mit csinál- szakemberek

Forrás: Shutterstock

A hallásakusztikus olyan egészségügyi szakember, aki a megfelelő hallókészülék technológiai ajánlására specializálódott. Naprakész a legmodernebb hallókészülék technikákban – beleértve a hallókészülék kiegészítő segédeszközöket is.

Felméri, milyen hallásvizsgálatra van szükségünk, milyen elvárásaink vannak a hallókészülék felé, és ez alapján mérlegeli, melyik hallókészülék lehet a számunkra megfelelő, szempontba véve a társadalombiztosítási, kereskedelmi szabályokat is.

Fülünkhöz illeszti a hallókészüléket, és követi a hallásunk fejlődését, amíg a beállításaink tökéletesek nem lesznek. Karban tartja a hallókészülékünket, elvégzi az esetleges illeszték vagy csőcserét, segít nekünk abban, hogyan tartsuk a mindennapos használat mellett megfelelő állapotban hallókészülékünket.

Ellát bennünket tanácsokkal arra vonatkozóan, hogyan tudunk a lehető legjobban összeszokni új készülékünkkel, és javasol mellé kommunikációs kiegészítő eszközöket, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a hallásélményt tovább lehet javítani a segítségükkel.

A két terület között nagy az átfedés -az audiológus lehet egy személyben hallásakusztikus is, ha elvégzi a hozzá szükséges képzéseket.

A szurdopedagógus

Ki, mit csinál- szakemberek

Forrás: Shutterstock

Gyermekek esetében nagyon fontos, hogy minél előbb kiderüljön, ha a hallása nem működik megfelelően. A diagnózist követően azonnal el kell látni a gyermeket megfelelő hallókészülékkel, és meg kell kezdeni a korai fejlesztését.

A korai fejlesztést a szurdopedagógus biztosítja a gyermeknek, melynek része a hallás- és beszédfejlesztés is.

Kulcsfontosságú, hogy a gyermek hallássérülése még a beszédfejlődés előtt kiderüljön, és a fejlesztés megkezdődjön a hallókészülék ellátással együtt. Így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a hallássérült gyermek beszédfejlődése elindul, megfelelő ütemben fejlődik, és nem szenved hátrányt hallássérülése miatt a tanulásban, munkavállalásban, a társadalomba való beilleszkedésben.

A szurdopedagógus segít az időskori halláscsökkenéssel élők rehabilitációjában is. A halláskárosodás következtében gyakran visszaesnek a nyelvi kompetenciák, gyengül a hallásfigyelem, nehézséget okozhat a hangok megkülönböztetése. A szurdopedagógus segít ebben felzárkózni.